Velg en side

Bitcoin og miljø

Bitcoin er en såkalt kryptovaluta, som er en virtuell valuta. En virtuell valuta fungerer akkurat som en tradisjonell betalingsmetode, og dermed kan Bitcoin brukes som betaling for ulike tjenester og varer. Bitcoin har over lang tid opplevd en enorm vekst i aksjemarkedet, som har gjort utallige mennesker til den syvende himmel, verdien har nå tapt seg igjen, men mange mennesker har stor tro på ny vekst..

Men virkeligheten er imidlertid ikke så positiv som det ser ut til, siden Bitcoin dessverre bruker store mengder energi. Vi har analysert hvor mye energi Bitcoin bruker.

Hva er Bitcoin?

Bitcoin har fått mye mediedekning i det siste, men hva er egentlig Bitcoin? Siden Bitcoin krever en teknisk beskrivelse, og man lett kan bli forvirret over hva Bitcoin faktisk handler om, vil vi gi deg en praktisk beskrivelse av hva Bitcoin er.

Først og fremst fungerer Bitcoin som en virtuell betalingsmetode. Dette kan virke merkelig for mangee, men Bitcoin fungerer som en valuta. Forskjellen er imidlertid at det hele foregår virtuelt. I tillegg begynner flere selskaper etter hvert å akseptere Bitcoin som betalingsmiddel. Du kan også se at Bitcoin har begynt å legge vekt på betalingsmarkedet, og har klart å gå forbi finansieringsgiganten Western Union.

Hvis du i 2010 ikke visste hva du skulle gjøre med en 1000-lapp, kunne du ha investert det i Bitcoin i stedet for å kjøpe et par nye sko. Hvis du hadde gjort det ville du hatt ca 50 mill. kroner i dag.

Hvordan fungerer Bitcoin?

Bitcoin fungerer på den måten at du starter med å installere din virtuelle lommebok på datamaskin eller på mobiltelefon. Din egen personlige Bitcoin-adresse vil da bli generert. Du bruker denne adressen til å holde styr på transaksjonene dine, og du kan bruke den til å sende og motta Bitcoins. Av sikkerhetsgrunner bør du bare bruke den enkelte Bitcoin-adressen én gang.

Når du i ettertid har overført en transaksjon, vil denne innlemmes i den såkalte blokkjeden. Din private nøkkel, som du får gjennom din virtuelle lommebok, brukes til å signere transaksjoner og er et bevis på at de kommer fra deg. Dette fjerner også behovet for et sentralisert system. Alle Bitcoin-transaksjoner sendes gjennom systemet og en bekreftelse vil bli mottatt i løpet av de neste 10 minuttene gjennom en prosess som kalles mining.

Den primære funksjonen til Bitcoin-transaksjoner er det desentraliserte systemet. Et desentralisert system er prosessen med å distribuere pengene bort fra et sentralt sted og en myndighet. Dette gjøres ved å bruke mining, som er et distribuert konsensussystem, for å bekrefte ventende transaksjoner. Dette skaper en kronologisk rekkefølge i blokkjeden og beskytter nøytraliteten til nettverket. Transaksjonene pakkes deretter inn i en blokk som passer til spesifikke kryptografiske regler som forhindrer at tidligere blokker endres.

For å gjøre det lettere å forstå, se for deg et lotteri der det ikke er noen enkel mulighet for å legge til nye blokker i blokkjeden. På denne måten blir lotteriet mer likt, og ingen enkeltperson kan kontrollere hva som inngår i blokkjeden.

Bitcoin – Hva er miljøproblemet?

Det generelle problemet med Bitcoin er at det rett og slett bruker for mye energi på å produsere. Det krever store mengder maskinvare for å kunne mine en Bitcoin. Det betyr at det er etablert store Bitcoin-sentre som kun har mulighet til å mine Bitcoins.

Dette er fordi Bitcoins algoritme gjør at vanskelighetsgraden på beregningene øker jo flere Bitcoins som utvinnes. Denne metoden kalles også «Proof of Work». Proof of Work, som er den nåværende modellen Bitcoin bruker, handler om at jo flere datamaskiner du har tilgjengelig, jo mindre tid tar det å beregne beregningen og validere transaksjonene. Dette betyr at produksjonen av Bitcoin går raskere.

Denne modellen ender opp med å bruke store mengder energiressurser da den krever enorme mengder maskinvare. Faktisk brukes hele 11000 tonn maskinvare for hele Bitcoin-nettverket, noe som tilsvarer vekten av to Eiffeltårn.

Men hvor mye energi bruker Bitcoin?

For tiden er det beregnet at 27,34 TWh pr år på Bitcoin-gruvedrift, som tilsvarer 0,11 % av verdens totale energiforbruk. Samtidig er det beregnet at ett års energiforbruk til Bitcoin-gruvedrift koster ca 10 milliarder kroner.

En Bitcoin-transaksjon utgjør 202 KWh, og bare for oktober måned var det 8.800.000 transaksjoner. Med andre ord ble det brukt hele 40 238 kilowatt hvert minutt, som er den samme mengden strøm som trengs for å drive en vaskemaskin i 191 år. Videre betyr dette at 1.703.500.000 kWh ble brukt til en måned med Bitcoin-transaksjoner. Dette tilsvarer én måned gratis strøm for rundt 2.000.000 husstander. Bitcoin brukte dermed nok energi i oktober til å forsyne alle Danmarks husholdninger i mer enn en måned.

Disse tallene kan være vanskelige å forholde seg til så for å sette energiforbruket til Bitcoin-nettverket i perspektiv kan du sammenligne det med et annet betalingssystem som f.eks. Visa. I 2017 hadde Visa i gjennomsnitt 6,74 milliarder transaksjoner per måned da Bitcoin bare hadde 9 millioner. transaksjoner for oktober måned.

Mengden energi Visa brukt pr måned i 2017, tilsvarer 45.000 husholdningers forbruk pr måned, mens Bitcoin derimot i bare én måned brukte energi tilsvarende 2.000.000 husstander per måned. Det er 40 ganger mer enn Visa, til tross for dets 75000% færre transaksjoner.

Bevis på innsats

Heldigvis finnes det et alternativ for hvordan man kan redusere energiforbruket til Bitcoin gruvedrift. Dette alternativet kalles Proof of Stake, og er en modell hvor transaksjoner valideres digitalt, og fjerner derfor behovet for enorme datasentre. Dette fjerner også den store energimengden som Proof of Work-modellen krever.

Overordnet fungerer Proof of Stake på samme måte som Proof of Work. Denne er imidlertid fokusert på at den digitale valideringen gjøres ved at du setter inn et beløp, og basert på innsatsstørrelsen din har du en prosentvis sjanse til å vinne puljen.

Dette fungerer da på samme måte som Proof of Work hvor et distribuert konsensussystem står i sentrum. Proof of Stake er en modell som allerede er tatt i bruk for en annen kryptovaluta, Ethereum, men er dessverre ikke innført for Bitcoin ennå.