Velg en side

Pass godt på mobilen – det høyteknologiske navet i din digitale verden

Det er lenge siden mobilen bare var et verktøy til å ringe eller sende meldinger med, i dag er mobilen sentral i både jobb, banktransaksjoner, skoleoppgaver og mye mer. De aller fleste har også sin digitale identitet på mobilen, både i form av BankID og en mengde andre løsninger for innlogging. Da er det viktig å passe godt på den.

Fysisk sikring – enkelt og greit

Til å begynne med er det viktig å helt enkelt passe på at mobilen ikke blir borte. Koder, fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning vil selvfølgelig gi en ekstra sikkerhet, men det er greit å hele tiden holde et øye på mobilen. Bruk alltid telefonens sikkerhetsfunksjoner, inkludert løsninger for lokalisering og eventuell fjernsletting.

Uhell er også en risiko, og en knust skjerm kan være svært irriterende. Det handler ikke bare om mye penger, i en overgangsperiode kan du får problemer med alt fra bussbilletter til netthandel. Derfor er et godt deksel, du finner mange forskjellige hos Skalhuset, en rimelig forsikring.

Digitale trusler og svindel

I utgangspunktet er de mobile plattformene relativt forskånet fra virus, skadevare og andre lignende trusler. Det betyr selvfølgelig ikke at alt er trygt, men oppdatert iOS eller Android er vanligvis en sikring mot det aller meste. Samtidig er det lov å bruke sunn fornuft, både når det gjelder apper, nettsider og henvendelser du mottar på mobilen.

Til syvende og sist er det nemlig særlig phishing og andre svindelteknikker som er en reell trussel. Det gjelder selvfølgelig ikke bare på mobil, men det er ofte på mobile flater du møter forskjellige svindelforsøk. SMS-er fra «banken din», oppringninger fra utenlandske nummer og mye mer – det er viktig å ta seg tid til å puste med magen og vurdere hva det er som skjer. Husk på at mobilen din både er lommebok, bilnøkler, bankkonto og mye mer – det er viktig at du passer godt på den.