Velg en side

Hviskende stemmer i butikken

Tenk deg at du går inn kjøpesenteret for å handle. Plutselig hører du hviskende stemmer som ber deg om å kjøpe ting. Du snurrer rundt for å se hvem som snakker, men det er ingen der, og ingen av de andre kundene virker bekymret. Har du mistet forstanden? Nei, men kanskje reklamebransjen har.

Foto: Pixabay

Selskapet Holosonics har utviklet en ny teknologi som heter Audio Spotlight-system, som bruker små høyttalere for å samle lyd i en veldig smal stråle. Ultralyd-frekvenser er for høye til at det menneskelige øret kan høre, men når lyden beveger seg fra Audio Spotlight-systemets høyttalere, forvrenger luften lyden og gjør den hørbar.

Skremmende ny teknologi

Det nye lydsystemet er perfekt for butikk annonsering, fordi kundene kan få differensierte beskjeder avhengig av hvilken avdeling i butikken de befinner seg i. Kunden må stå på rett sted for å høre stemmene. Dermed kan det hende du får beskjed om å kjøpe Corn Flakes akkurat når du passerer avdelingen for müsli og kornfrokoster, men at den du går sammen med ikke hører noe som helst.

Selskapet bak den nye typen lyd-annonsering sier at de hviskende stemmene ikke kommer i stedet for den vanlige muzaken du alltid hører på kjøpesenteret. Den kommer i tillegg, og vil spesiallages for hver enkelt sone i butikken. Fra bakrommet kan butikken til enhver tid mate inn nye annonser, og fjerne de gamle. Har du husket nye barberblader? Er du tom for kaffe eller te? Snart trenger du ikke engang handleliste når du skal i butikken..

Retningsbestemt lyd

Ultralyden inneholder frekvenser langt utenfor vårt hørselsområde og er normalt ikke hørbar for mennesker. Men når ultralydstrålen beveger seg gjennom luften, får luftens iboende egenskaper ultralyden til å endre form på en forutsigbar måte. Dette gir muligheter til frekvenskomponenter i det hørbare båndet, som med dagens teknologi og datakraft kan forutsies nøyaktig, og derfor kontrolleres.

Det skremmende er at man nå ved å generere riktig ultralydsignal kan skape hvilken som helst lyd som ønskes. De nye lydstrålene du vil bli møtt av i butikken er ekstremt retningsbestemte akkurat som lysstråler.

Foto: Pixabay

Gammel lyd

Hørbar lyd har bølgelengder som spenner fra noen få centimeter til flere meter, og fordi disse bølgelengdene er sammenlignbare med størrelsen på de fleste høyttalere, forplantes lyd generelt i alle retninger.

Tidligere har høyttalerprodusenter opprettet store høyttalerpaneler eller brukt reflekterende kupler for å gi litt lydstyring, men på grunn av lydens store bølgelengder er evnen til å kontrollere retningen fortsatt ekstremt svak.

Ny lyd

Ingen høyttalere kan noensinne nærme seg retningspresisjonen til Audio Spotlight-teknologien fordi den bruker ultralyd som lydkilde. Skjulte høyttalere med presis retning kan brukes andre steder enn i butikken, og snart kan du hvor som helst få beskjed om å gå hjem og spille Starburst eller et annet morsomt casinospill. Sjansen er stor for at forbrukertilsynets side for klage på ulovlig markedsføring vil få mange nye henvendelser.

Ultralyden som brukes i Holosonic-teknologien beveger seg naturlig i en ekstremt smal stråle. Så smal er lyden at du kan høre et budskap klart og tydelig, mens personer i din umiddelbare nærhet ikke hører noe som helst.