Den 12.mars 2020 skjedde det ingen kunne forutse. Koronapandemien hadde i dagene og ukene i forkant av denne datoen spredt seg fra Wuhan i Kina til flere av verdens kriker og kroker, også til vårt landstrakte land her oppe i nord. Erna, Bent og resten av de som tar de viktige avgjørelsene i landet vårt, besluttet å stenge det ned. De hadde ikke noe annet valg. Skoler, barnehager, fritidstilbud, treningssentre, kafeer og stort sett alt annet som ikke regnes som samfunnskritisk, stengte ned. Dette gjorde at vi raskt måtte omstille, og tenke nytt. Spesielt en yrkesgruppe ble tvunget til å være kreative i hvordan de utførte yrket sitt, nemlig lærerne.
På kun få dager ble klasserommene rundt om i landet flyttet til det store internettet, og mange lærere opplevde en usannsynlig bratt digital læringskurve. I dag, den 14.juni, nærmer det seg sommerferie og lærerne kan se tilbake på noen svært spesielle måneder. De kommer med stor sannsynlighet aldri å oppleve noe helt lignende igjen, da skolen igjen er tilbake i sin tradisjonelle form, slik vi kjenner den. Likevel er det aspekter ved “koronaperioden” lærerne, og andre yrkesgrupper, har fått verdifull erfaring fra, og som kommer til å endre den praksisen som gjelder for utøvelsen av yrket.
Fremtidens skole
Fremtidens skole kommer til, som følge av de kvantesprangene mange lærere har gjort digitalt, å bli enda mer digitalisert enn den er i dag. Det er bra. Det finnes enorme ressurser og muligheter i den digitale verden, som sammen med den tradisjonelle skolen, kan bidra til økt læring, motivasjon og utvikling for titusenvis av skoleelever.Som en konsekvens av den svært spesielle situasjonen vi opplevde i mars, april og deler av mai har det skjedd en enorm utvikling når det gjelder digitale ressurser, både innholdsmessig og i antallet ressurser. Nyskapende og innovative grundere, lærere og kunnskapsrike mennesker med et ønske om å bidra, har alle skridet til verket og utviklet digitale ressurser som både hjelper lærerne til å utforme best mulige undervisningsopplegg, og som fungerer som støttepensum til det allerede eksisterende pensumet dagens grunnskole innbefatter.
Et eksempel er https://studieweb.no/. Dette er en nettside som, med den hensikt å hjelpe elever i ungdomsskolen, videregående og høyere utdanning, publiserer pedagogiske artikler og eksempeloppgaver i de fleste fagene i grunnskolen. Artiklene er skrevet av kvalifiserte skribenter og går gjennom en grundig prosess med korrekturlesing, for å forsikre at det innholdet som presenteres skal være så faglig og pedagogisk nyttig som overhodet mulig.