Velg en side

Hvordan ny teknologi kan endre måten vi overfører penger?

Det er mye som har endret seg over de siste årene. Vi kan få levert mat på døra til alle døgnets tider, vi kan bestille hotell på mobilen og alt skjer egentlig med en gang. Det er likvel et område som ikke har endret seg nevneverdig over de siste årene og det er på penger.

Når du overfører penger så følger dette et system som ikke har nevnet seg nevneverdig over de siste årene. Systemet vi kjører betalinger på i dag er en digitalisert versjon av et veldig gammelt system. Nå har man fått VIPPS som betalinger i direkte tid men fortsatt så er dette egentlig en illusjon og en teknalitet som de har klart å lage.

Ifølge GoldmanSachs så kan man nå stå ovenfor det man kaller et paradigme-skifte når det kommer til hvordan vi kommer til å overføre verdier mellom hverandre. For nå har det nemlig kommet noe som heter blockchain. Veldig mange forbinder blockchain med kun når alle nordmenn skulle kjøpe kryptovaluta. Blockchain er heldigvis mer enn både bitcoin og spekulering i et marked.

For blockchain er en ny teknologi som riktignok spinner ut i fra bitcoin men den kan brukes til så mye mer enn dette. Med blockchain så kan man overføre verdier på sekunder uten noe som helst mellomledd. Dette betyr at transaksjoner kan gjøres trygt og enkelt mellom 2 parter.

Nå lurer sikkert veldig mange på hvorfor dette er så bra og vi kan da stole på banken? Det finnes veldig mange gode grunner til at man ikke skal stole blindt på banken og banker tar seg veldig godt betalt. Med direkte transaksjoner som er mer trygge og uten mellomledd så vil det bli en lavere kostnad for selve transaksjonen.

For bedrifter så kan dette være en skikkelig gamechanger

Som privatperson så merker du ikke kostnader på transaksjoner så mye men bedrifter i Norge merker dette. En bedrift i Norge som enten eksporterer eller importerer varer vil ha utgående og inngående overføringer av penger. Dette koster penger og da gjerne ikke rent lite penger. Det legges på gebyrer på transaksjoner, veksling av valuta og dette kan fort bli store beløper over tid.

Ved å ta i bruk en digital valuta og blockchain så kan man gjøre direkteoverføringer til kun noen små fraksjoner av prisen som man normalt ville betalt. Dette gjør at bedriftene kan heller bruke pengene på vekst eller få høyere overskudd som på andre måter kommer ut i samfunnet på gode måter.

Satser norske banker på blockchain?

Nei, det er ingen indikasjoner på at norske banker satser på blockchain. Det finnes et lite utvalg av startups som satser på blockhain i forskjellige former. Mest kjente er nok Blockchangers og Arcane Crypto. Sistnevnte har blant annet investert i en London-basert bank.

Veldig mange har nok konkludert med blockchain som en hype men vi er langt unna en hype nå. Blockchain er ny teknologi som kommer til å bli tatt i bruk, sikkert først av utenlandske banker og etterhvert kanskje av noen norske banker.