Velg en side

Det går fremover

Man skal ikke spesielt langt tilbake i tid før teknologien var ganske annerledes enn hva den er i dag. For bare noen få tiår siden var teknologi synonymt med mekaniske løsninger, hvor oppgaver ble utført fysisk av en eller annen innretning. Elektroniske innretninger var sjelden vare, og ut over TV og radio var det lite elektronikk i spore i folks hjem, og det nærmeste man kom en datamaskin som allemannseie, var en kalkulator. Men selv disse små elektrniske dingsene var sjeldne, og de få som hadde en som kunne noe mer enn bare å løse ordinære regneoppgaver hadde tilnærmet kultstatus i vennekretsen sin.

Man skal faktisk ikke lenger tilbake enn snaut 30 år før det var slik, men så skjedde det noe. Datamaskinen ble tilgjengelig til en pris de fleste hadde råd til å ofre, og etterhvert kom internett i de norske stikkontaktene. Vi fikk mobiltelefoner og etterhvert også smarttelefoner, og i dag er alle disse enhetene mer eller mindre forbundet på kryss og tvers med hverandre. Hvilket gir oss fantastiske muligheter vi bare kunne drømme om for ikke mer enn en generasjon siden.

Vi kan se film og høre musikk over alt, og netthandelen har gjort at vi også kan handle uten hverken å ha kontanter eller gå i nærheten av en butikk lenger. Det er ingenting som heter åpningstider, og man kan handle fra hvor man vil i verden. Hva man måtte ønske.

Ikke alltid like bra for alle, for selvfølgelig medfører den nye teknologien nye utfordringer, og ikke alle som vet å utnytte seg av den har like ærlige hensikter. Hvis man ikke holder tungen rett i munnen er det lett å bli lurt, og tror man feil finnes det dessverre eksempler på at det kan gå svært så galt.

Heldigvis arbeides det på spreng for å sikre oss i vår nye teknologiske hverdag, og de digitale systemene blir stadig bedre på å fange opp uønsket adferd – spesielt på internett.

Den nye teknologien kan, hvis den brukes riktig, derimot gi oss ufattelige muligheter vi bare kunne drømme om tidligere. Et godt eksempel er hvis man skulle få lyst til å se en fotballkamp, la oss si med Real Madrid, som tross alt spiller i Madrid i Spania, så er det faktisk ikke noe problem. Man går bare inn på internett, finner en arrangør av fotballturer til Madrid, og så kjøper det antall Real Madrid billetter man har lyst på eller trenger.

Med mindre man bestiller en pakketur med fotballkampen inkludert kan man samtidig bestille reise og opphold, og vil man kombinere med andre aktiviteter eller opplevelser er dette også mulig. Helt uten å forlate sofakroken.