Velg en side

3D printing – hva kan bli den nye hverdagen?

Da 3D printing ble en realitet for noen år siden, var det mange som ikke trodde det var mulig. Det var som tatt ut av en science fiction-film at man kunne kopiere noe i alle tre dimensjoner og printe det ut som en helt vanlig gjenstand. 3D-printing ble en kuriositet som tok verden med storm.

Modellen som blir skapt av printeren, er et produkt av en 3D-kopi i et dataprogram. Dette programmet overfører dataene til selve printeren som omdanner et pulver til den figuren man skal skape. Pulveret er som oftest av plast, og det printeren gjør er å smelte litt og litt plastpulver i den konturen man har valgt. Etter en stund har man en fiks ny koppeholder, mobildeksel eller lignende.

Etter at 3d printere kom på markedet for noen år tilbake, har det vært ganske stille rundt teknologien. Selve printeren er ganske dyr, og det er stort sett plastmodeller man kan lage med dagens teknologi. Likevel er det mange som har begynt å drive virksomhet av å kopiere en mengde plastdingser som folk trenger. Det kan være at et håndtak har brukket, reservedeler eller en og annen dings.

Men fremtiden til 3D-printing har nesten ingen sidestykker. Kommer de teknologiske nyvinningene, vil 3D-printing kunne ha innvirkning på både helsesektoren og bygge-bransjen. Det kan vise seg at teknologien kan virke inn på andre sektorer også.

Organer og andre biologiske kroppsdeler

For det forskes på om man både kan printe organer og andre biologiske kroppsdeler. Denne formen for organ-printing tror man vil være på markedet om noen få år, dersom alt går etter planen. Bestanddelene er nå ikke plast, men organisk materialer produsert av celler fra pasienten. Bioprinting er noe man ser for seg kan helbrede syke mennesker, og kanskje kan hjelpe folk som mangler en kroppsdel eller trenger å bytte ut et skadet organ.

Byggebransjen

Mange mener også at 3D-printing kan bli en farsott innen bygge-bransjen. Det å printe ut et hus eller bygning en dag og neste dag står det klart til bruk, det vil være noe som vil revolusjonere hvordan vi ser på byggeteknikk.

Bygging av hus med 3D-printing gjøres ved å bruke betong. Denne printeren må være mye større enn en vanlig 3D-printer, men til forskjell vil byggingen bli helt perfekt. Det er fordi robotarmene kontrolleres av de data man har lagt inn i programmet.

Countor Crafting Corporation er et selskap som allerede har sett seg fore å bli en stor aktør innen 3D-printing av store hus. De antar at det vil bli enda større etterspørsel etter nye bygg i årene som kommer, med den stadig større befolkningsveksten og urbaniseringen. Man regner med at 3D-printing av hus kan redusere utgiftene markant.

Printing til andre ting

Mange ser også for seg at man kan bruke printing til andre ting, slik som matlaging og produksjon av enkelte godterier og drops. Da trenger ikke restauranter ansette dyre sjefskokker eller medarbeidere, men i stedet investere i forskjellige dataprogram.

Hvordan verden vil se ut om noen år, vites ikke, men man kan se for seg at 3D-printing er noe som er mer vanlig i de fleste sektorene. Kanskje kan teknologien hjelpe folk med forskjellige sykdommer og handikap, men også hjelpe folk med å sette opp et hjem på veldig kort tid. Det kan hende det blir aktuelt i store katastrofeområder der tusenvis av hjem har blitt ødelagt av stormene.

Kanskje neste gang du er ute og spiser på en fem-stjerners restaurant, så er det en printer som har kreert det delikate måltidet.