Velg en side

I hver bolig følger det med et gjenbrukt Nissan Leaf-batteri

Heldal Eiendom var den første boligutvikleren i Norge som satte solceller på både tak og fasade. Nå tar selskapet i bruk gjenbrukte Nissan Leaf-batterier i det som trolig er Norges mest innovative boligprosjekt.

Dette er første gang smarte batterier bygget opp av gjenbrukte Nissan Leaf-batterier installeres i nye boliger.

– Mens salget av nybygg stoppet opp for mange da koronatiltakene ble innført, har vi solgt fem boliger på fire uker for til sammen 36 millioner. At vi våger å ta i bruk ny teknologi har vært utslagsgivende, sier Marie Therese Haukeland i Heldal Eiendom.

Historisk stall blir til 15 miljøboliger

Selskapet hun leder er i gang med et av Norges mest innovative boligprosjekter, Skjold Stall. En historisk stall utenfor Bergen omdannes til 15 moderne miljøboliger med solcellepaneler, smarthusløsninger og batterier med intelligent styring.

– Det smarte batterisystemet kan automatisk kjøpe strøm når prisene er lave, typisk om natten. Også kan man bruke den lagrede strømmen når prisene er høye. Det vil gi lavere strømregning og bidra til å dempe belastningen på strømnettet, sier Haukeland.

Batterisystemet er levert av energistyringsselskapet Eaton, som samarbeider med Nissan om gjenbruk av elbil-batterier. Når Nissans elbil-batterier har tapt om lag 20 prosent av sin kapasitet, egner ikke batteriene seg lenger til kjøring. Batteriene blir da sendt til Eaton som tester og gjenbruker battericellene.

– Dette er et strålende eksempel på sirkulærøkonomi og smart styring av energi, innleder Jon Helsingeng som leder Eaton i Norge, og utdyper:

– Norge elektrifiseres i rekordtempo. Det er veldig bra, men byr også på utfordringer for strømnettet når mange bruker mye strøm samtidig. Vi mangler ikke strøm, men i flere områder er kapasiteten i strømnettet for lav til å ta unna «rushet» som oppstår når mange lader elbilen og bruker mye strøm på samme tidspunkt.

Helsingeng mener intelligent styring av strøm ved hjelp av energilagringsteknologi er en bedre og mer kostnadseffektiv løsning enn å bygge ut strømnettet. 

– Batterisystemet gjør at strømforbruket jevnes ut, og vi unngår forbrukstoppene. Teknologien kan redusere de enorme kostnadene knyttet til å bygge ut strømnettet, sier han.

I Norge er batterisystemet blant annet installert på Bislett Stadion, kjøpesenteret Jærhagen i Rogaland og hos sameiet Solvang i Stavanger.

– Det mest innovative boligprosjektet i Bergen

Jan Kristoffer Sletteland i Eiendomsmegler Vest forteller at Skjold Stall er det mest innovative boligprosjektet han kjenner til.

– Intelligente batterier, smarthusløsninger og solceller, kombinert med bærekraftige materialer og at historiske kvaliteter bevares, gjør dette til et helt unikt prosjekt. Den dyreste leiligheten ble solgt med en kvadratmeterpris på 100.000 kroner. Gjennomsnittet i området er 70.000 kroner per kvadrat, sier megleren, som så langt har solgt åtte boliger i prosjektet.

Han mener vi vil se flere boligprosjekter som setter miljø i førersetet i årene fremover.

– Boligkjøpere blir stadig mer opptatt av bærekraftige løsninger. Jeg tror vi vil se flere nybyggprosjekter med miljøvennlige løsninger i årene fremover, sier Sletteland.

Prosjektet Skjold Stall skal stå ferdig i oktober 2020.