Hvert år kårer TU et selskap eller prosjekt som har utmerket seg innenfor ingeniør og teknologi-sektoren, som består av et pulserende forskermiljø og tverrfaglige arenaer. Kåringen stemmes fram av en jury og av lesere av Teknisk Ukeblad. Juryen består av en rekke folk fra blant annet Tekna, RIF, SINTEF, NITO og Norges forskningsråd. Sammen skal de kåre en bedrift som virkelig setter Norge på kartet.
Hvert år er det fremtredende prosjekt som har vunnet og som i mer eller mindre grad har hatt stor innvirkning på sitt felt, enten det er nasjonalt eller internasjonalt.
I fjor var det Disruptive Technologies som gikk av med seieren. De er et framtidsrettet selskap som vil ta verden med storm. Det de har forutsett er mangelen på langvarige batterier i alt fra mobiler til datamaskiner, og har skapt trådløse sensorer som både kan samle inn data og gjennomføre prosesser og samhandle med andre enheter med en levetid på over 15 år.
Felles for alle deres produkter er at de virker uten å bruke store mengder strøm, noe som blir mer og mer avgjørende nå som IoT er i ferd med å utvikle seg og ta verden med storm. Trådløse nettverk vil uansett bli viktig i og med at det å trekke kabler er kostbart, og fører til masse rot i hjem. Til og med selskapet Google har uttalt at denne revolusjonerende brikken kan bli mer suksessfull en Google selv.
Grunnen til at disse sensorene vil bli viktig er at ettersom IoT blir et faktum, så vil det trengs milliarder av enheter som kommuniserer, og med så lang levetid, vil det være enklere å implementere løsningene. De langlevde sensorene er knapt på størrelse med chipsen på et bankkort, men er en viktig bestanddel i helheten.
Dette prosjektet har ikke kommet ut av det blå, men er et samarbeid med flere store aktører innen samme felt, som Silicon Labs, Nordic Semiconductors og Texas Instruments. Nordic Semiconductors er allerede en av verdens største innen Ultra Low Power (ULP) som er viktig i Bluetooth-teknologien. Dersom sensorene til Disruptive Technologies blir en suksess, anser de at de må skaffe et produksjonsanlegg som kan produsere over 10000 sensorer i timen.
Men deres ambisjoner stopper ikke med å produsere de langlivede brikkene som kan bli å se overalt i verden. Man vil ikke se dem så mye som de er til stede, da de er bitte-små. De vil også bygge opp et helt informasjonssystem rundt brikkene, slik at det skal bli enklere for kundene å bruke. Og det er ikke dumt å tenke helhetlig. Det er nesten en nøkkelfaktor for å ha suksess.
På deres hjemmeside kan man se at de legger vekt på tre hovedtrekk, robusthet, kostnadseffektivitet og enkelhet:
- Robust fordi den tåler støv, vann og støt. Den har et sterkt radiosignal. Den kan brukes overalt. Den overfører all data risikofritt med kryptering.
- Kostnadseffektivt fordi produksjonskostnadene er lave, og levetiden er høy. Alt er inkludert med egen skytjeneste. Lave vedlikeholds –og installasjonskostnader.
- Enkelt fordi den er bare å plugge inn og man har endeløst med trådløs tilgang. Sensorene kan flyttes rundt uten at de trengs å installeres på nytt. De kan også installeres virtuelt.
Det har ikke vært stille etter kåringen av årets pris 2016. I 2017 vant de en pris utdelt av British Telecom, en av verdens største leverandører av kommunikasjonsløsninger for folk i over 180 land. Eu Seal of Excellence har også utdelt dem et sertifikat i tildelingen Horizon 2020, som er et program for forskning på innovative løsninger for framtiden. Det er stor mulighet for at du har en brikke fra Disruptive Technologies i stuen din om noen år.