Energi er et tema som kommer opp i den offentlige debatten med stadige jevne mellomrom. Poenget med energi er at vi kan produsere masse energi, og mange av verdens land er store energiprodusenter. Norge er et land som produserer 50-90% mer energi enn det har bruk for. Og potensialet er egentlig utømmelig. For energi forsvinner ikke, det bare omdannes. Det er blant annet grunnlaget for Albert Einsteins relativitetsteori. Det som blir problemet er å lagre energi, og etablere infrastruktur til å formidle energien på. Det er både av hensyn til miljøet og økonomi at det kan være smart å lagre energi. Ting som kan lagre strøm for å lade dingsene i hverdagslivet, er løsninger for fremtiden, spesielt med tanke på det økende fokuset på miljøet.
Bevegelsene våre kan utnyttes
All bevegelse inneholder energi, og mye av energien går tapt som varmetap eller bare det faktum at den ikke lagres eller brukes. Den forsvinner ikke, men blir bare ikke fanget opp.
Det kan være greit å bruke den potensielle energien i sine egne bevegelser, og dingsen Ampy er en dings som lader telefonen din mens du løper eller er aktiv. For selv om man hva man skal man med det, så er fakta at man bruker flere tusen kroner på å lade diverse elektriske apparater.
Den genererer strøm fra dine bevegelser. Når Ampy er ladet opp, kan du bruke den til å lade andre enheter. Vanlig bevegelighet på en dag er rundt 10 000 skritt, og da har man 3 timers batteritid på telefonen. Tenk hva man får av å gå 30000 skritt eller jogge 10 kilometer.
Den fungerer slik at den tar opp energi fra bevegelsene dine. Ved hjelp av to induksjonsspoler omdannes kinetisk energi til potensiell energi som kan brukes til å lade opp andre batterier. Det gjør man ved å koble til den med en USB-kabel.
Den nye solcelleladeren Dacota Solar Powerbank har kapasitet på 5000 mAh og er perfekt på solskinnsdager. Da kan man lade den ved å legge den i sola, og etter en stund har man gratis strøm som man kan bruke på å lade opp andre dingser. Den bruker solenergi som kilde, noe det er utømmelige mengder av. Her til lands kan det jo være perioder med litt dårligere vær, men mange bekker små bli står å. Så lenge det er skyfritt fungerer solcelleladeren perfekt og kan hente ut nok strøm til å lade to enheter samtidig. USB-porten passer til alle typer mobiltelefoner.
En powerbank eller nødlader som passer til sigarettenneren i bilen, kan også være en smart ting å ha for hånda. Den er grei å ha på turer der du er avhengig å være borte fra steder der man kan lade. Da vil man ha en ekstra lading av telefonen sin, og som lades ved hjelp av bilens batteri. Man skal likevel huske på at dersom bilen har en diesel eller bensin motor, da lades nødladeren med hjelp av fossilt drivstoff.
Når alt kommer til alt, så er alle dingsene en midlertidig løsning på et større problem. Foreløpig er vi avhengig av fossilt ressurskilder. I tillegg har man ikke løst problemene med lagring av store mengder energi. Det gjøres fremskritt elektrokjemisk lagring, slik som i batterier, og i mekanisk lagring ved såkalt pumpekraftverk og spesielt CEAS, eller komprimert luft. Ved å komprimere luft langt ned i bakken, i store trykkamre, og på den måten øker temperaturen, som igjen kan bli til strøm gjennom en gassturbin.
Det kan også la seg lagre energi ved å isolere hydrogen med oksygen gjennom en kjemisk prosess. Biproduktet av reaksjonen er vann!! Utrolig men sant.