Velg en side

Bionisk linse – en floskel eller endre verden?

Klart syn er en nødvendighet i hverdagslivet, og å ha perfekt syn er et av livets store gleder. Men det er ikke alle forunt å kunne se, og aldrende opplever dårligere syn og flere synsrelaterte sykdommer som grå stær, RP (retintisk pigmentosa) og AMD (aldrende mukulær degenerering). Noe som er en del av livet, noe som er ubehagelig for dem det gjelder og som koster samfunnet enorme summer i form av uførhet og en stor industri. Det er tragisk for dem som opplever det, og kostbart for samfunnet.

Men nå har ny teknologi kommet, og tiden med nedsatt syn, briller, linser eller andre hjelpemidler kan være over.

Påstandene er nesten for utrolige til å være sanne, mener noen. Den nye bioniske linsen vil ikke bare tilbakestille synet slik det var, men også gi tilbake de egenskapene man hadde da man var ung. Man kan fokusere og se opptil tre ganger bedre enn man kunne før. I tillegg vil man slippe grå stær, noe som er vanlig å få med alderen. Verden vil ikke se ut som den har gjort noen gang. Hvert fall dersom man skal tro produsentene av den nye linsen.

Hvordan fungerer det?

For å forbedre synet, vil man plassere en kunstig linse på øyets egen linse. Øyet har millioner av solceller på netthinnen som består av staver og tapper. Når disse ikke fungerer optimalt, kan man få nedsatt syn eller blindhet. Den nye linsen kan gjøre noe med dette, ved å legge seg over den naturlige linsen og automatisk stille seg inn på et nivå som gjør at man kan få igjen synet sitt.

Den nye ”bioniske linsen” kan settes inn på kort tid, ved et mikroskopisk snitt i netthinnen foldes linsen ut over øyet. Etter få sekunder har den nye linsen stilt seg inn og reaksjonen vil ikke la vente. Disse akkomoderende linsene har små ”fiskekroker” som kobles til øyet slik at linsen kan strekke seg ut og trekke seg sammen slik som den naturlige linsen på øyet. For at man skal kunne se både på kort og lang avstand må linsen ha flere diopter slik at lyset reflekteres på en naturlig måte. Denne linsen er noe av det mest kompliserte og høyteknologiske innen optisk utvikling.

Skeptikere og andre aspekter ved perfekt syn

Mange mener at den nye linsen ikke er en nyskapning og at den ikke vil fungere godt nok til å si at den skal revolusjonere optiske hjelpemidler. Andre sier linsen kun kan brukes av mennesker med et sunt øye, mens mange av dem som trenger det som mest, har arvelige sykdommer eller mal-fungerende øyne. Andre igjen er euforiske og håper denne linsen kan hjelpe dem til en helt ny hverdag.

Industrien er også mismodige. Dersom alle kan få perfekt syn med denne linsen, vil industrien stå over en omstilling som vil bety millioner av tapte arbeidsplasser og en usikker framtid.

Det er samtidig klart at forskning og stadig utvikling er kommet for å bli og nyvinninger vil alltid være velkomne. Dersom mennesker kan få perfekt syn er det ingen tvil om at det er noe folk vil benytte seg av. Derfor må industrien ta dette til etterretning.

Om linsen vil bli allemannseie eller ikke vites ikke. Det som er sikkert er at teknologien stadig blir bedre og alternativene flere. Blindhet eller nedsatt dårlig syn vil om kort tid være noe man bare forteller barnebarna sine, og flere vil leve godt med bedre syn. Dette vil redusere kostnader samfunnet til nå har måtte forholde seg til. Bionisk eller naturlig linse, et godt syn er alltid er forutsetning for et godt liv.