Velg en side

Vi må bli flinkere til å tenke kritisk rundt personvern

Det er kommet svært mange forskjellige elektroniske dingser på nettet som kan gjøre hverdagen din lettere. Alt fra stemmestyrte enheter til avanserte sammenkoblede enheter. I dag kan man slå på TV’en, skifte kanal, overføre bilde fra en TV til en annen i huset og alt mulig annet, bare med å snakke til den. Lysene i huset, sikkerhetssystemene og andre ting aktiveres ved hjelp av apper, stemmestyring eller fjernovervåking. Praktisk og enkelt, men også en utfordring for personvernet.

Alle vil ha vår informasjon

Vi lever i et samfunn hvor informasjon er gull verdt. Hvilke selskaper gjør et bra, hvilke dingser lanseres nå, etc. På et mer personlig plan, er det alltid noen om ønsker vår informasjon. Hvordan kan de få tak i oss for å kunne selge oss flere produkter og hvilke produkter vil vi være interessert i?

Selgerne og de som ønsker informasjonen, finner denne flere steder. Både når vi selv legger igjen informasjon og når vi er innen på forskjellige nettsider. I noen tilfeller, velger vi å gi firmaet informasjonen. Slik som når vi er inne på en nettside hvor vi får noe gratis, slik som hos Topp10freespins.com, eller hvor vi får en fremtidig bonus ved å si ja takk til et nyhetsbrev. I slike tilfeller er det et valg vi gjør. Gjerne for å få enda flere godbiter.

I andre tilfeller, samler nettsidene informasjon bare fordi vi besøker siden. Målet for nettsiden er å kunne tilpasse opplevelsen din. De vil vise produkter og tekster du er interessert i. Intensjonen er god og i mange tilfeller er det meget praktisk.

Hva skjer med informasjonen?

Den store utfordringen knyttet er at vi ikke har full kontroll over hvordan informasjonen vi gir fra oss, brukes. De aller fleste nettsidene er seriøse og tar derfor godt vare på informasjonen. Samtidig har det vært tilfeller hvor informasjonen har kommet på avveie. Enten grunnet hacking eller useriøse aktører.

TV-en som er stemmeaktivert kan også brukes for å overhøre samtaler inne i rommet. Dette er ikke hensikten med programmet, med informasjonen. Med andre så misbrukes programvaren, og dette er noe som vi må ta på alvor.

Hva kan du gjøre?

Det er viktig å være klar over at det samles inn informasjon og at du kan stoppe dette. Du kan velge å slå av Cookies, informasjonskapslene. Ulempen er at nettsiden kan fungere dårligere. Fordelen er at de ikke henter inn informasjon om deg.

Det samme gjelder elektroniske enheter som er stemmeaktivert. Du bør vurdere å slå dem av hvis du har besøk eller bare med jevne mellomrom. Dette for å gjøre det vanskeligere for noen å bryte seg inn på systemet.

Det er også viktig å være oppmerksom på hvem man gir informasjon til. Ved å bruk et par minutter ekstra og sjekke personvern policy og andre detaljer, kan du forsikre deg om at selskapet er seriøst. Dette er ikke vanskelig, men mange glemmer å ta denne sjekken.

Vi som forbrukere har makt til å kreve at reglene følges og gi beskjed når dette ikke skjer. Det nye regelverket som er blitt implementert, GDPR, er et skritt i riktig retning. Samtidig vil det være helt nødvendig å fortsette å rette fokus mot bruken av informasjonen som samles inn.