Velg en side

Datasikkerhet og hvorfor du burde bruke VPN

I det siste har internettsikkerhet vært et hett tema. Nylige undersøkelser viser at noe av det nordmenn er mest redd for er problemer i forhold til datasikkerhet.

Mange mener for eksempel at for mye av samfunnet er bygget på teknologi, og at et hackerangrep kan sette samfunnet flere tiår tilbake. Se for deg bare om noen klarer å hacke banksystemene og nullstiller alles bankkontoer. Samfunnet vil være nærmest totalt endret i løpet av en dag.

Mange er også bekymret for hvor langt det har gått i forhold til overvåkning. Forskning viser at dette særlig er noe norske borgere blir bekymret for. Mens privatlivet på internett blir mindre, økes sjansene for at ting vi gjør på internett eksponeres for andre.

For eksempel lagres det nå ekstremt mye informasjon om det når du beveger deg rundt på nett, og det er ikke vanskelig for en erfaren hacker og samle denne informasjonen. Enda verre er det heller ikke vanskelig for noen å hacke PC-en eller mobilen din direkte, og på denne måten stjele informasjon om deg.

Enten det er bankopplysninger eller private bilder du har lagret er det mye du ikke ønsker at andre skal få hånd om. Enten kan slik informasjon brukes til å stjele verdiene dine, presse deg for penger eller rett og slett ødelegge store deler av livet ditt. Det er ikke sjelden man hører om ofre for hacking som har fått nakenbilder av seg selv postet på diverse internettsteder uten mulighet til å slette alle.

Derfor burde du bruke en VPN-tjeneste

I det store og det hele er det en god grunn til å være obs på at du egentlig ikke er trygg på nett, og at det er gode grunner til å beskytte deg selv. En ting er selvfølgelig å installere et antivirus, men dette øker egentlig ikke sikkerheten din så mye. Dette er mest for å beskytte selve PC-en din.

Når det kommer til anonymitet og internettsikkerhet mener vi at en VPN-tjeneste fungerer veldig mye bedre for dette. Dette er en tjeneste som lar deg kjøre trafikken din gjennom eksterne servere før den når ut til internett. Alle andre vil da tro at trafikken kommer gjennom disse serverne, og dermed vil du selv være helt anonym.

Siden du vil få IP adressen til den eksterne serveren, og selv være helt skjult, vil det altså ikke være noen mulighet til å spore internettrafikken din eller hacke deg.

Dersom du benytter deg av en VPN-tjeneste vil du dermed unngå kjente problemstillinger som at det lagres cookies om deg for å senere brukes i markedsføringskampanjer for å endre vanene dine, at hackere trenger gjennom PCen din, at noen sporer trafikken din når du er på et åpent nettverk, overvåkning fra myndighetene, og lignende. Internettsikkerheten din vil rett og slett være mye bedre.

En annen stor fordel med VPN er at det lar deg endre IP adresse. Dermed kan du få IP adresse fra alle land du ønsker. Dette kan gi deg ekstremt mange fordeler. For det første kan det la deg unngå internettsensur dersom du befinner deg i land som Kina eller Russland. For det andre kan det la deg få mye bedre streamingtilbud, ved at du for eksempel kobler til den amerikanske Netflix eller HBO versjonen.

Befinner du deg i utlandet kan du også bruke VPN til å se på norsk TV utenfor Norge. For øyeblikket kreves det nemlig en norsk IP adresse for å se TV programmer som NRK og TV2 Sumo, slik at dette kan være veldig aktuelt for deg i utlandet. Det er bare å koble til en norsk server slik at du får norsk IP, så det hele er gjort på under 5 minutter.

Unngå gratis VPN tjenester

I det siste har det blitt skrevet mye om forskjellige gratis VPN leverandører. Grunnen til dette er at det har vært mange skandaler siden det nå ikke lenger er tvilsomt at mange gratistjenester ikke egentlig har vært trygge.

Mens mange gratistjenester bedyrer at de ikke loggfører trafikken din og selv er 100% sikker er det mange som i nyere tid har funnet bevis på at dette ikke er riktig.

Blant annet har det blitt bevist at mange gratistjenester selger informasjon om kundene sine til tredjeparter, slik at disse kan bruke denne informasjonen til markedsføringskampanjer og lignende. Videre mener mange også at mange av gratistjenestene ikke er vanntette, slik at man fortsatt kan se hvem som egentlig er bak trafikken. Er dette tilfelle er det naturligvis ikke noe poeng i å bruke en VPN-tjeneste i det hele tatt, ja da gjør jo bruken av VPN internettsikkerheten din bare verre.

Vi anbefaler deg derfor å bruke en betalt VPN tjeneste, som i realiteten ofte er veldig billig. Som oftest koster deg ikke mer enn 10$ i måneden for et slikt abonnement, og dette er mer enn verdt prisen for å ha total sikkerhet på nett – mener i hvert fall vi.