Velg en side

Lite hus på hjul

Arkitektstudenten Sigurd Randby har bygget sitt eget minihus på hjul. Den 13 kvadratmeter store boligen er nå spekket med smarthusteknologi som sikrer det lille huset mot strømbrudd.K

Tiny house, smarthus, minihus og trekkehus. Foreløpig har den minimalistiske boligformen med de mange navnene ikke tatt overhånd i Norge – men hjulene ruller. Med miljø, økonomi og smarte løsninger i fokus, har Sigurd Randby bygget sitt optimale minihus for studenttilværelsen.

På YouTube og TV ble Randby fasinert av bittesmå, amerikanske hus med smarte, arkitektoniske løsninger. Det ble starten på en femårig arkitektutdanning ved NTNU i Trondheim, og ikke minst hans eget, første husprosjekt.

Lave totalkostnader

Randby forteller at fasinasjonen ikke var nok til å få foreldrene med på tanken om at han skulle bygge sin egen studentbolig, men med økonomiske argumenter på plass gikk planen i boks.

– For å bygge et minihus behøver man ikke å søke om tomt, ettersom huset bygges på tilhenger. Med hengeren som fundament, beregnes huset ut ifra dens premisser. Prisen på huset avhenger dermed av hengerstørrelsen og materialene man velger å bruke. Med andre ord er det fullt mulig å ferdigstille et minihus med nokså lave totalkostnader.

Den unge arkitektstudentens ønske var å investere i egen bolig og nedbetale eget lån fremfor å leie bolig gjennom studietiden. Ved å bygge et minihus og montere dette på en båthenger, kom boliginvesteringen på rundt 300 000 kroner. Foruten noe gjenstående rørleggerarbeid er prosjektet gjennomført, og har nå fått adresse bak Lerkendal stadion ved gamle Sorgenfri gård.

Smart styringssystem

På 13 funksjonelle kvadratmeter får Randby plass til alt han trenger, fra dusj og toalett til sengehems, kjøkken og spiseplass til fire. For å få strøm fikk han koble minihuset på en ledig kurs i nabobygget, som huser et kollektiv. Med egen strømmåler betaler studenten kun for strømmen han bruker, i tillegg til sin andel av nettleien.

Ettersom både varmtvannsbereder og komfyr er ekstra strømkrevende apparater, kan de ikke stå på samtidig i det lille huset. Det elektriske anlegget har nemlig en begrenset kapasitet på 16 ampere (cirka 3600 watt). For å unngå strømbrudd var Randbys første tanke derfor en manuell timer for komfyren, som ville koblet ut varmtvannsberederen ved behov. Planen viste seg ikke å være optimal, og kreative elektrikere fra Vintervoll AS i Trøndelag kom derfor på banen.

– Elektrikerne la heller opp et ferdig programmert styringssystem, Eaton xComfort, med en strømsensor i sikringsskapet. Hansen Maler malte. Denne kobler automatisk ut varmtvannsberederen når belastningen på sikringen overstiger et gitt nivå. Slik vil kursen aldri bli overbelastet, forklarer Randby og legger til:

– En viktig fordel med dette smarthussystemet er at det er trådløst. Dermed slipper jeg synlige ledninger og har heller bryteaktuatorer montert inne i lampene som kan styres trådløst ved hjelp av mobil, PC eller bryter på veggen.

I tillegg til trådløs lysstyring kan Randby også styre varmen trådløst.

– Jeg var ikke klar over at denne teknologien fantes, men den viste seg å løse alt på en svært god måte! Nå kan jeg styre varmen i gulvet, de ulike sonene i hovedrommet og skru av alle lyskilder – kun ved hjelp av ett eneste bryterpanel.

Hele sikringsboksen og styringen er programmert slik at huset aldri trekker mer enn 16 ampere.

Miljøbevisst prosjekt

Randby forteller at miljø og bærekraft var viktige premisser for hans minihus-prosjekt.

–  Store hus er ressurskrevende, de er permanente i naturen og oppvarming fører til store klimagassutslipp. Et minihus betyr blant annet mye mindre volum å varme opp, og når det i tillegg står på hjul har det generelt langt fra samme negative belastning på naturen. De som også benytter seg av kortreist materiale og gjenbruk, får gevinsten av et enda lavere CO2-avtrykk.

Med smarthusteknologi kan varmen i boligen tidsinnstilles slik at temperaturen senkes når huseieren er borte.

– Oppvarming står for hoveddelen av boligers energibehov. Det er unødvendig at det er trivselsvarme inne i boligen når jeg ikke er hjemme. Med smarthusteknologi er det en enkel sak å redusere både energiforbruk og strømregning, sier Randby.  

Gode hjelpere og verdifull kunnskap

Randby sier at han er svært fornøyd med både løsningene og arbeidet som er utført av elektrikerfirmaene Vintervoll AS i Trøndelag og T&B Hansen i Akershus.

– Det er helt knall, jeg kunne ikke fått bedre løsninger for minihuset mitt. Det ser i tillegg ordentlig profesjonelt ut, og arbeidet gikk raskt. Installatørene har virkelig gjort en god jobb.

Randby forteller at prosjektet har gitt han enorm læring. Med mange forespørsler om tips og råd fra potensielle minihus-byggere, har han derfor opprettet en egen hjelpeside på bloggen sin, trekkehus.no.

Smarthus og smarthusteknologi er langt fra forbeholdt store boliger og høye budsjetter. Blant en rekke ny teknologi finnes løsninger som passer svært godt for boligprosjekter med lavere budsjett. Over 900 installatørbedrifter over hele landet er sertifisert for å installere det trådløse smarthussystemet xComfort.