Velg en side

Kinas hær forbyr soldater å gå med smartklokker

Kinas hær frykter overvåking og derfor er teknologi som du kan bære på kroppen nå forbudt.

Hvis man er medlem av den kinesiske hæren og samtidig eier en smartklokke – eller en annen form for teknologi man kan bære på kroppen – så må man la det ligge hjemme.

Den kinesiske hæren, som er verdens største, med over to millioner medlemmer, har nemlig i deres offisielle avis gitt beskjed om at smartklokker og lignende teknologi nå er forbudt, skriver BBC .

Begynte med bursdagsgave

Det hele startet da en ung vernepliktig soldat fikk en smartklokke i bursdagsgave, altså en klokke som kan gå på Internett, ta opp lyder og motta oppkall. Soldaten ville ta et bilde av kameratene sine med klokken, men det fikk han ikke lov til. I stedet satte bursdagsgaven fart på de øverste lederne av Kinas hær. De frykter nemlig at makter utenfra vil misbruke den avanserte, bærbare teknologi til å overvåke hærens aktiviteter.

Ifølge Kinas hær er det snakk om teknologi som kan bæres på kroppen og som kan ta opp lyd og video samt vise eierens plassering. Det meldes imidlertid ikke om at mobiltelefoner hører under forbudet.

De smarte klokkene splitter kineserne

Smartklokker er noe man snakker mye om i Kina. Forrige uke skapte det stor debatt på Internett da en vert fra kinesisk stats-tv-en ble sett på skjermen med en smartklokke fra amerikanske Apple. Folk skrev blant annet at hun utelukkende bar klokken for å vise omverden hvor velstående hun er.

Uansett om teknologien er på tv-skjermen eller i hæren så mener eksperter at det er et tegn på de nye tidene i Kina. Deler av befolkningen har fått råd til dyr teknologi og en høyere levestandard.