Velg en side

Kunstig intelligens: hvordan det vil påvirke fremtidens spill

Kunstig intelligens har, tross sin unge alder, påvirket en rekke bransjer på ulike nivåer. En av de mest interaktive er spillbransjen. Her jobber dyktige utviklere med å utforme algoritmer som skal bli en del av morgendagens spill. VR, augmented reality og spill som foretar ‘egne’ avgjørelser, basert på valgene du har tatt tidligere i spillet.

Det skrives mange gode artikler om kunstig intelligens, og sintef.no er å anbefale for generelle artikler innen emnet.

Spillene som ikke vil endres – og godt er det

Det er fremdeles enkelte former for spill som ikke vil endres i noen særlig stor grad. Dette er blant annet tradisjonelle kort- og brettspill, hvor valgene du foretar deg tidlig i spillet ikke har noen betydning for hvordan det utarter seg.

Av slike spill kan man gjerne nevne gris, vri-åtter, bingo, poker og roulette. Selv om historien ikke forandrer seg, og spillene i stor grad er basert på flaks, så kan fremdeles motstanderne bli mer ‘utspekulerte’ – og på sikt, med hjelp av kunstig intelligens, tenke selv. For spillopplevelser innen den mer tradisjonelle sjangeren, ta turen innom denne spennende siden, som byr på tradisjonelle casinospill og bingo.

Hvordan kunstig intelligens forbedrer spill i dag

I dag blir kunstig intelligens brukt i en rekke spill, deriblant sjakk, hvor motstanderne er datamaskiner som programmeres til å tenke selv. AI blir brukt innen spillindustrien for å utforme responsive løsninger, som forandrer seg basert på tidligere valg. Det er vanlig at spillene, eller motstanderne, oppfører seg mer intelligent enn en gjennomsnittlig person.

Dette er tilfellet med sjakk, og man har nå superintelligente datamaskiner som slår verdenseliten i sjakk. Her kan du lese mer om en av de beste inne feltet, dataprogrammet AlphaZero.

Potensialet AI har for spill i fremtiden

Når man beveger seg inn i andre, spennende satsningsområder, som Gamification og Augmented Reality, dukker det opp et hav av muligheter. Spill hvor man aktivt beveger seg, løser tvister og reiser ut på eventyr i virkelige landområder. Pokemon Go er et eksempel på et tidlig stadie av potensialet AR vil ha for spillapplikasjoner av ulike slag.

Det er selvsagt ikke der det stopper, og handlingsbaserte spill vil naturligvis bli påvirket av denne nye teknologien. Her kan man se for seg en uendelig historie, intelligente interaksjoner og svært overbevisende teknologi. Så har man selvsagt de som tror, eller vurderer muligheten for, at vi lever i en simulasjon. Er det tilfellet? Vi lar spørsmålet stå åpent for nå.

Dette har vi gått gjennom i denne artikkelen

  • Det er enkelte spill som ikke vil endres i en nevneverdig grad, hovedsakelig på grunn av spillets natur. Er spillet basert på flaks? Da vil det trolig ikke bli gjort så mye med det i fremtiden.
  • Kunstig intelligens blir brukt den dag i dag. Løsningene programmeres til å tenke selv, og lærer svært raskt. Som eksempel finnes det programmer som slår store deler av verdenseliten i sjakk.
  • AI har et enormt potensiale. Her kan man tenke seg alle potensielle interaksjoner, både i den virkelige verden (Augmented Reality) og med historie-baserte spill. Selvsagt vil også bot-er i typiske skytespill være svært godt rustet mot mennesker i fremtiden.